Zgaga.
34.jpg

Zgaga. 

Czy zgaga ma coś wspólnego z mitochondriami? Skąd się bierze zgaga? Jak się pozbyć zgagi? 

Statystyki wskazują jak wiele osób cierpi z tytułu schorzeń typu zgaga, wrzody żołądka i zapalenie żołądka. Ilość przepisywanych codziennie przez lekarzy popularnych leków na zgagę czy refluks tzw.inhibitorów pomp protonowych, jest liczona w milionach i ustępuje jedynie miejsca statynom. 

Chcę przedstawić Wam, pod rozwagę, inne spojrzenie na te i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. 

Pragnę krótko przybliżyć Wam biologię naszego organizmu w obszarze przewodu pokarmowego. 

Zagłębiając się w mechanizmy funkcjonowania naszego organizmu mam nadzieję, że znajdziecie coś ciekawego, coś co wzbudzi w Was do chęć do poszukiwania podpowiedzi bądź odpowiedzi. 

Są dwa powody dla których zgaga czy refluks znalazły się w kręgu zainteresowania praktyków tzw. nurtu mitochondrialnego. 

  • Pierwsza sprawa to fakt, że wszystkie przemiany jakie zachodzą w naszym organizmie potrzebują energii ATP. Tej energii potrzebuje również pompa protonowa 
  • Drugi powód to fakt, że inhibitory pomp protonowych blokują również pompy protonowe mitochondrii.

W czym widzą przyczynę zgagi czy refluksu, terapeuci zajmujący się medycyną mitochondrialną. Ta przyczyna to synteza tlenku azotu (NO). Natomiast jako głównych sprzymierzeńców nadmiernej syntezy tlenku azotu wymieniają:

  • Połączenie stanu zapalnego z bakteriami z osadu nazębnego. 
Nie bez kozery, słyszymy od lat, aby przed operacją czy zabiegiem, wyleczyć zęby, wyeliminować przewlekłe stany zapalne. Często (90 %) usunięcie zapaleń eliminuje występujące np. podrażnienia nerwu twarzowego. 
  • Tworzący się osad nazębny metabolizuje azotyny i uwalnia silnie skoncentrowany NO. 
    • Gdy uwolniony NO wywoła stres nitrozacyjny i dojdzie do połączenia ze stresem oksydacyjnym (stan zapalny dziąseł) wówczas powstaje bardzo niebezpieczny nadlenek azotynu, który przełamując barierę śluzówki pozbawia ją jej funkcji obronnej. W tym właśnie znajduje się min. wytłumaczenie dlaczego uważa się, że paradontoza jest czynnikiem ryzyka chorób kardiowaskularnych czy komplikacji podczas ciąży.
  • Brak zapasów witaminy B12
  • Czynniki zwiększające syntezę tlenku azotu (poczytaj tutaj)

Poziom tlenku azotu (NO) można sprawdzić badając jego poziom w wydychanym powietrzu lub badając poziom cytruliny w moczu  (badanie na terenie Niemiec). W obu badaniach zwiększone poziomy wskażników wskazują na zjawisko zwiększonej syntezy wspomnianego NO. 

Teraz krótka lekcja biologii:

Jak procesy zachodzące w żołądku mogą mieć znaczenie przy odczuwaniu zgagi bądź refluksu:

  • Proces tworzenia się kwasu żołądkowego:
    • Pompa protonowa. 
      • Komórki wyściółki żołądka dzięki pompie protonowej (białka błonowe) przenoszą protony (jony wodorowe H+) do soku żołądkowego.
      • Niezburzona praca pompy protonowej, pozwala, aby pH naszego żołądka było odpowiednio kwaśne
      • Kwaśny odczyn żołądka (pH =1) pozwala aby  w połączeniu z pepsyną, dochodziło do uwalniania kobalaminy i łączenia jej z czynnikiem wewnętrznym (IF). 
  • Prawidłowy przebieg tego procesu to gwarancja, że kobalamina ( B12) wchłonie się do nabłonka jelit. Braki odpowiednich ilości kwasu solnego może przyczynić się do zdezaktywowania czynnika IF.
  •  Produkcję kwasu solnego stymuluje substancja o nazwie histamina, która znajduje się w śluzówce żołądka oraz hormon gastryna dostarczana przez endokrynne komórki ujścia wpustu żołądka. 
    • Pobudzanie gastryny i histaminy do zwiększonej aktywności, którą pozostawia niezagospodarowany nadmiar kwasu solnego to min. palenie papierosów, dieta z dużą zawartością białka czy kofeina.
  • Oddziaływanie tlenku azotu NO na wpust żołądka. Nadmiar tlenku azotu, powoduje stan w którym odźwiernik jest cały czas otwarty i treść pokarmowa z zmieszana z sokami cofa się
    • Zbyt wysoki poziom tlenku azotu powoduje zbytnie rozluźnienie zwieracza (mięśnia okrężnego) zamykającego przewód pokarmowy, od strony żołądka. Soki żołądkowe z pożywieniem, widząc lukę, cofają się. Znamy to? Taka sytuacja trwająca dłuższy czas może doprowadzić do uszkodzeń przewodu pokarmowego. I dlatego należy taki stan bezwzględnie eliminować.


Dlaczego warto mieć odpowiedni pH żołądka, który gwarantują nam sprawnie pracujące pompy protonowe

  • niezaburzone trawienie pokarmów,
  • zabezpieczenie organizmu przed bakteriami, 
  • zabezpieczenie rezerw witaminy B12. Niezbędny czynnik wewnętrzny (IF), jest aktywny tylko w obecności odpowiednio wysokiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Wraz z kobalaminą wędruje do jelita cienkiego, skąd jako metylokobalamina uczestniczy w wielu procesach metabolicznych w tym w bardzo ważnym, metabolizmie homocysteiny.
  • wychwytywanie nadmiaru tlenku azotu poprzez obecną witaminę B12. Jej poziom jest zabezpieczony ponieważ nienaruszanie poziomu kwasu solnego pozwala na łączenie się aktywnego kompleksu czynnika wewnętrznego (IF) z kobalaminą. 
  • absorpcja wielu bardzo ważnych składników odżywczych (magnezu, wapnia, cynku, żelaza, kwasu foliowego, witaminy C) 

Obniżanie poziomu kwasu solnego oznacza dla organizmu:

  • pobudzenie do zwiększonego wydzielania gastryny co niestety powoduje zwiększone wydzielanie komórek neuroendokrynnych i tworzenie się zgrubień na ściankach żołądka 
  • powstawanie nadmiaru tlenku azotu 
  • braki po stronie witamin, których nie można syntetyzować
  • bakteryjne infekcje żołądka  

Myślę sobie, że wyeliminowanie czynników sprzyjających nadmiernemu pobudzeniu gastryny czy wprowadzenie drobnych korekt w diecie (unikanie nadmiaru histaminy ) a także pilnowanie odpowiedniego poziomu witaminy B12, jest jedną z dróg do osiągniecia poprawy w kwestii wyeliminowania uczucia zgagi bądź refluksu. Dlatego bardzo zachęcam do czytania w tym temacie. Cały czas są prowadzone badania nad nowymi lekami, interakcjami czy terapiami. Robimy to dla Siebie. Bo jak mówią słowa znanego nam wieszcza: "Zdrowie, ile Cię trzeba cenić....".

 Na rynku, jest pełna paleta witamin B12 do wyboru. Naprawdę jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam do sklepu

Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami poglądowych. To jest właśnie powód dla którego to, czego dowiesz się na tym blogu, nie możesz zastąpić wizytą u lekarza. Informuję, iż post ma przede wszystkim charakter informacyjny a przedstawiana wiedza to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia

Literatura:

1.Dr B. Kukliński,Dr Anja Schemionek, Medycyna Mitochondrialna Nowatorska metoda na pozornie nieuleczalne choroby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015, ISBN 978-83-64278-87-7

2.dr Nicolai Worm, Zdrowe tłuszcze, Dobre białka. Rewolucja w odżywianiu,Wydawnictwo Vital, Białystok 2017, ISBN 978-83-6444-87-9

3. Dr B. Kukliński, dr Ina van Lunteren,Odżywianie mitochondrialne - Jak powstrzymać wolne rodniki, choroby cywilizacyjne i starzenie się, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017, ISBN 978-83-65846-03-7

4.Bobilewicz D.: Nowe spojrzenie na witaminę B12. Abbott Voice, 2003, 3, 2-3.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl